ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ПЕЛЕТИ


Настоящият инвестиционен проект предвижда закупуване на технологично оборудване за изграждане на инсталация за производство на пелети от остатъчна растителна маса (царевица и слънчоглед), с капацитет на преработка на 350 кг суровина на час. 
Тъй-като в селските региони най-развит е отрасълът на селското стопанство, основният пазарен сегмент, който ще влезе в ролята на потенциални клиенти са земеделските производители, които ежегодно консумират големи количества дизелово гориво за машини и агрегати в стопанството като компресори, водни помпи, сушилни за зърно и т.н.
Главният проблем, пред който са изправени по-голяма част от тях, са традиционно високите цени на дизеловото гориво, които отбелязаха значителен ръст от 30-40% за последните 3 години. От друга страна, произвежданата продукцията се реализира на регулиран пазар, като цените се определят от  котировките на световните борси, на които за същия период от 3 години се отчита ръст на изкупните цени с едва 5-10%. Тази непропорцинална инфлация води до понасянето на значими финансови загуби и до ограничаване възможностите на земеделските производители за модернизация на техните стопанства в съответствие с изискванията на Общността. 
В предвид на малкия капацитет на проектната мощност, потенциални клиенти на продукта на инсталацията са както всякакъв вид малки производства, зависими от горивата, тъй-като в селските райони в страната практически няма газификация и голяма част от предприятията използват скъпоструващи енергийни източници, като електричество и петролен дизел, което провокира тяхното постоянно търсене с цел алтернативи за минимизиране на текущите разходи и оцеляване на пазара, така и местното население с цел отопление. 
Пелетите са енергиен продукт, получен чрез пресоване на дървесен или селскостопански остатъчен материал под много високо налягане и температура. В процеса на обработка веществото лигнин, което се съдържа в дървесината, се топи при над 100°С и играе ролята на лепило. Така материалът се слепва и образува цялостна форма – плътни пелети.
Като цяло пелетите и екобрикетите се правят от една и съща суровина, но крайната цена на пелетите е по-висока заради по-скъпата обработка, която е нужна за получаване на малките им размери. Голямото предимство на пелетите е, че са пригодени за използване в автоматизирани котли и горивни камери. В момента те са едно от най-изгодните горива за централно отопление. 
Пелетите са малки цилиндърчета с дължина около 2см. и диаметър между 6-12мм. 
Основните им предимства са, че са лесни за пренос и съхранение, имат минимално съдържание на сяра и други вредни вещества, опазват околната среда като предотвратяват изсичането на здрави дървета, както и наличността на котли за тяхното превръщане в използваема топлина с КПД над 80%.
Оптималният вариант е този, при който инициаторът на проекта е земеделски производител. В този случай същността на бизнеса се заключава в покриване на суровините, които са първични земеделски продукти (царевица и слънчоглед) от същото това стопанство. Този проект демонстрира рентабилност за стопанства с размер над 1000 дка, като сред тях са минимум 300 дка царевица и 200 дка слънчоглед. Реализацията на настоящия проект ще даде възможност на инициатора за значителна оптимизация на ежегодните разходи за гориво, поради факта, че себестойността на 1 тон пелети е 250 лв. и се равнява на 5 МВт електроенергия, а същото количество произведена електроенергия от дизелово гориво (500 литра) възлиза на 1200 лв.
В допълнение на това, останалата част от произведения продукт,  която предприемачът няма да използва за собствени нужди, ще се реализира на свободния пазар, на цена от 300 лв./т. при минимална цена на аналози от местни конкуренти от 350 лв./т. 

Научете повече за проекта и как можете да получите пълния му текст тук

1 коментар:

  1. Вот контактный адрес электронной почты г-на Бенджамина, 247officedept@gmail.com. / Или Whatsapp +1 989-394-3740, который помог мне с ссудой в размере 90 000,00 евро для запуска моего бизнеса, и я очень благодарен, мне было действительно трудно здесь, пытаясь найти путь, как мать-одиночка, этого не могло быть со мной легко, но с помощью г-на Бенджамина улыбка на моем лице, когда я наблюдаю, как мой бизнес становится сильнее и расширяется. Я знаю, что вы можете быть удивлены, почему я помещаю здесь такие вещи, но я действительно должен выразить свою благодарность, чтобы все Ищете финансовую помощь, или переживаете трудности в своем бизнесе, или хотите начать бизнес-проект, можете видеть это и иметь надежду выбраться из трудностей ... Спасибо.

    ОтговорИзтриване