СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ


Настоящият инвестиционен проект предвижда закупуване на технологично оборудване за изграждане на малка сушилня за плодове с капацитет за преработка на 500 кг първичен продукт на ден или 160 кг сушени плодове на ден при средна целогодишна заетост от 60%.
Най-сериозният проблем, пред който са изправени по-голяма част от производителите в страната, са традиционно ниските изкупни цени на произвежданата от тях продукция, което в много случаи води до понасянето на значими финансови загуби и до липса на целесъобразност в осъществяваната дейност.  
Основните видове продукти, които предприятието, обект на настоящия инвестиционен проект, ще произвежда са сушени ябълки, сливи и кайсии, обособени в отделно преградени камери в съответствие с изискванията за  разделна топлинна обработка. 
Оптималният вариант е този, при който бенефициентът на проекта е земеделски производител с размер на овощната градина над  40 дка. В този случай същността на бизнеса се заключава в обезпечаване на част от необходимото количество суровини от собственото производство и придаване на добавена икономическа стойност към баланса на предприятието в резултат на реализацията на произвежданите плодове директно към крайния консуматор или под формата на износ, на значително по-високи цени. От друга страна, изграждането на сушилнята в регион, наситен със значителни площи, засадени с овощни градини, ще даде възможност за подпомагане и на други производители на плодове за преработката на тяхната продукция и увеличаване на ефективността на стопанствата им, което е напълно в унисон с целите на Програмата за развитие на селските райони и в частност на мярка 123. Възможен е и варианта за сформиране на сдружения от няколко ЧЗП с аналогично производство, както с цел оптимизиране на тежестта от инвестиционните разходи, така и с цел отговаряне на изискванията за снабдяване с големи количества на по-крупни чуждестранни търговци. 

Научете повече за проекта и как можете да получите пълния му текст тук

0 коментара: