ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА БИОЗДИЗЕЛ


Настоящият инвестиционен проект предвижда закупуване на технологично оборудване за изграждане на инсталация за производство на биодизел от растителни масла (рапица и слънчоглед), с капацитет на годишно производство от 600 тона краен продукт (2 тона на ден при годишна заетост от 80%). 
Тъй-като в селските региони най-развит е отрасълът на селското стопанство, основният пазарен сегмент, който ще влезе в ролята на потенциални клиенти са земеделските производители, които ежегодно консумират големи количества дизелово гориво за кампанийните обработки или за други машини и агрегати в стопанството като компресори, водни помпи, сушилни за зърно и т.н.
Главният проблем, пред който са изправени по-голяма част от тях, са традиционно високите цени на дизеловото гориво, които отбелязаха значителен ръст от 30-40% за последните 3 години. От друга страна, произвежданата продукцията се реализира на регулиран пазар, като цените се определят от  котировките на световните борси, на които за същия период от 3 години се отчита ръст на изкупните цени с едва 5-10%. Тази непропорцинална инфлация води до понасянето на значими финансови загуби и до ограничаване възможностите на земеделските производители за модернизация на техните стопанства в съответствие с изискванията на Общността. 
В предвид на малкия капацитет на проектната мощност, потенциални клиенти на продукта на инсталацията са и местни транспортни фирми, както и всякакъв вид малки производства, зависими от горивата, тъй-като в селските райони в страната практически няма газификация и голяма част от предприятията използват скъпоструващи енергийни източници, като електричество и петролен дизел, което провокира тяхното постоянно търсене с цел алтернативи за минимизиране на текущите разходи и оцеляване на пазара. 
Биодизелът е екологично чисто гориво, което се произвежда от биологични ресурси различни от нефта, като растителни масла и животинска мазнина. Биодизелът подобрява работата на двигателя, увеличава мощността му, не съдържа сяра, намалява разхода на гориво и не на последно място-биодизелът е по-евтин от конвенционалния дизел, тъй като не се облага с акциз. Най-големите предимства на това гориво са, че се добива от ежегодно възобновяеми източници и на практика не замърсява околната среда, в следствие на което реализацията на настоящия инвестиционен проект е напълно в съответствие с заложените цели на Европейските директиви за опазване на околната среда.
Биодизелът се произвежда чрез процес, в който органични растителни масла се комбинират с алкохол - етанол или метанол, при наличието на катализатор за формирането на етилов или метилов естер от биомаса. Той може да се смеси с конвенционално дизелово гориво или да се използва в чист вид. Заместването на един тон конвенционален дизел с биодизел намалява емисиите от парникови газове с 55%. Биодизелът има по-висока калоричност в сравнение с петролния дизел, по-добре смазва двигателя и по-малко замърсява горивната му система. Той изгаря по-чисто, следователно се произвежда повече мощност и се отделя по-малко топлина при работа на двигателя. Биодизелът и конвенционалният дизел могат да се смесват безпроблемно, а той има по-добри смазочни качества и намалява износването на мотора. Всички дизелови автомобили, произведени след 1995 г. могат да работят с чист биодизел.

Научете повече за проекта и как можете да получите пълния му текст тук

0 коментара: