МАЛКА КЛАНИЦА С КОЛБАСАРСКИ ЦЕХ


Настоящият инвестиционен проект предвижда закупуване на технологично оборудване за изграждане на малка кланица с колбасарски цех за разфасоване и преработката на 240 кг свинско месо на ден при средна целогодишна заетост от 60%.
Най-сериозният проблем, пред който са изправени по-голяма част от животновъдите в страната, са традиционно ниските изкупни цени на произвежданата от тях продукция, което в много случаи води до понасянето на значими финансови загуби и до липса на целесъобразност в осъществяваната дейност.  
Основните видове продукти, които предприятието, обект на настоящия инвестиционен проект, ще произвежда са два: за кланицата това е натурално прясно свинско месо и кайма, а за колбасарския цех – два вида от масово консумираните колбасарски изделия – кренвирши и шпеков салам, екологично чисти натурални продукти от месо, без хрущяли, изрезки, нишесте и оцветители. 
Същността на бизнеса се заключава във предлагането на алтернатива на съществуващите на пазара аналози, произвеждани от индустриалните кланици и колбасарски цехове, със същото качество (отговарящи на последните изисквания по Стандарт 'Стара Планина'), но на силно-конкурентна цена, по-ниска с минимум 25% (около 7 лв. за килограм). 
От друга страна, въвеждането на производството в експлоатация ще доведе до диверсификация на пазарите за реализация на продукция на бенефициента, а именно на произвежданото от него месо, при това при много по-изгодни икономически условия, в сравнение със средната изкупна цена в диапазона 2.50-2.70 лв. за килограм живо тегло.
В предвид на малкия първоначален капацитет на кланицата (преработка на 240 кг. свинско месо на ден), бенефициентът трябва да цели реализация местния пазар, обхващащ доставки в местните магазини за хранителни продукти на населените места в общината в която се намира производството /населените места в радиус от 40-50 км/, формиращ общ брой на потенциалните клиенти на средна база за страната от 26 000 жители на община. Съгласно данни на НСИ, средната консумация на човек е 150 гр. месо в различна форма на ден, формиращо 3900 кг ежедневно потребление средно за горепосочения брой клиенти. Под внимание се взема и факта, че 70% от тези клиенти, поради ограничената си покупателна способност, се насочват към колбаси с по-нискокачествени показатели на цени от 5.00 лв. Този факт преразпределя общото консумирано количество за този вид продукти на 1170 кг дневно или 20% пазарен дял за предприятието на територията на съответната селска община.
Тъй-като месото и колбасите са основен хранителен продукт в потребителската кошница на българското население и неговата консумация е ежедневна, предвид на малкия капацитет и основно преимущество на бенефициента, а именно по-ниските цени за висококачествен продукт от краве мляко без растителни мазнини и добавки възлизащи на около 7 лв. за килограм (при минимална цена на аналози от местни конкуренти от 8.50 – 10.00 лв.),  настоящия инвестиционен проект като цяло гарантира безпроблемна целогодишна реализация на цялото произвеждано количество краен продукт. 

Научете повече за проекта и как можете да получите пълния му текст тук

1 коментар: