МАНДРА


Настоящият инвестиционен проект предвижда закупуване на технологично оборудване за изграждане на мандра с капацитет за дневна преработка на 500 литра мляко при годишна заетост от 80%. 
Най-сериозният проблем, пред който са изправени по-голяма част от млекопроизводителите в страната, са традиционно ниските изкупни цени на произвежданата от тях продукция, което в много случаи води до понасянето на значими финансови загуби и до липса на целесъобразност в осъществяваната дейност.  Основния вид продукт, който мандрата, обект на настоящия инвестиционен проект, ще произвежда е саламурено краве сирене – екологично чист натурален продукт без растителни мазнини и добавки, произведен от висококачествено краве мляко. 
Същността на бизнеса се заключава във предлагането на алтернатива на съществуващите на пазара аналози, произвеждани от индустриалните мандри, със същото качество (отговарящи на последните изисквания по БДС 15:2010, въведени 2010 година), но на силно-конкурентна цена, по-ниска с 25% (около 7 лв. за килограм сирене). 
От друга страна, въвеждането на мандрата в експлоатация ще доведе до диверсификация на пазарите за реализация на продукция на бенефициента, а именно на произвежданото от него кравя мляко, при това при много по-изгодни икономически условия, в сравнение със средната изкупна цена в диапазона 50-70 ст. за литър краве мляко.
В предвид на малкия първоначален капацитет на мандрата (80 кг. бяло саламурено сирене на ден), бенефициентът трябва да цели реализация на изключително малък като територия пазар, обхващащ доставки в местните магазини за хранителни продукти на населени места в радиус от 20-30 км около производството, формиращ общ брой на потенциалните клиенти в диапазона 3500-4000 човека (1800-2000) домакинства. Съгласно данни на НСИ, средната консумация на домакинство е 300 гр. краве сирене на ден, формиращо 600 кг ежедневно потребление за 2000 домакинства. Под внимание се взема и факта, че 70% от тези домакинства, поради ограничената си покупателна способност, се насочват към краве сирене с по-нискокачествени показатели на цени 3.50-5.00 лв., Този факт преразпределя общото консумирано количество за този вид продукт на 180 кг дневно или 40% пазарен дял за мандрата.
Тъй-като бялото краве саламурено сирене е основен хранителен продукт в потребителската кошница на българското население и неговата консумация е ежедневна, предвид на малкия капацитет и основно преимущество на бенефициента, а именно по-ниските цени за висококачествен продукт от краве мляко без растителни мазнини и добавки възлизащи на около 7 лв. за килограм (при минимална цена на аналози от местни конкуренти от 8.50 лв.),  настоящия инвестиционен проект като цяло гарантира безпроблемна целогодишна реализация на цялото произвеждано количество краен продукт. 

Научете повече за проекта и как можете да получите пълния му текст тук

0 коментара: