ДЕСТИЛЕРИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА


Настоящият инвестиционен проект предвижда закупуване на технологично оборудване за изграждане на инсталация за производство на етерично масло от лавандула, с капацитет за преработка на 300 кг сурова продукция на час (или 100 тона годишно при период на прибиране на реколтата от 2 месеца /юли-август/ и осем часов работен ден), за производството на 2 тона лавандулово масло на година. 
Лавандулата е етерично маслена култура, която заема големи площи в България. Отглежда се главно за получаване на висококачествено етерично масло. Цветът се използва за конкрет, лавандулов спирт за козметиката, парфюмерията и фармацевтичната промишленост, а също така и в медицината. Съцветията (Flores lavandulae officinalis) се използват в свежо състояние за получаване на етерично масло, а в сухо - в билколечението и ароматотерапията. Етерично масло от лавандула се получава чрез парна дестилация на цъфтящите съцветия на лавандулата (Lavandula angustifolia - Miller ). В състава на лавандуловото масло влизат около 90% монотерпени и около 10% сескитерпени и полимери. Основните компоненти са линалилацетат и линалол. Съдържат се още лимонен, b-оцимен, a и b-пинен, камфен, мирцен, 1.8-цинеол, терпинен, етиламилкетон, p-цимол, борнеол, гераниол, терпинеол, лавандулол и техните ацетати, нерол, камфор и др. Етеричното масло е прозрачна, подвижна течност, жълта на цвят, със свеж и фин лавандулов аромат. При температура 20`С има относително тегло 0,876 - 0,892.
Важна предпоставка за успешната реализация на настоящия проект е инициаторът да е земеделски производител, отглеждащ лавандула, с размер на стопанството не по-малко от 100 дка с тази етерично маслена култура, което ще обезпечи минимум 50 тона суровина и ще натовари 50% от капацитета на инсталацията. В противен случай проекта губи смисъл, тъй-като никой от производителите на лавандула в страната вече не продава продукцията си в първичен вид, а я преработва в екстракт, заплащайки за това като услуга на съществуващите дестилерии. 
Основният проблем, пред който са изправени по-голяма част от земеделските производители в страната от този бранш, са традиционно ниските изкупни цени на произвежданата от тях продукция в първичен вид, което в много случаи води до понасянето на значими финансови загуби и до липса на целесъобразност в осъществяваната дейност. 
Реализацията на настоящия проект ще даде възможност на инициатора за значително увеличаване размера на приходите, поради факта че 1 кг лавандулово масло се изкупува на цена  90-100 лв., а  цветовете за 1,00 лв. за кг, или 1000 лв. за тон. За производството на 10 кг лавандулово масло са необходими средно около 500 кг цвят, което е и средния добив от декар.

Научете повече за проекта и как можете да получите пълния му текст тук

2 коментара:

  1. Здравейте,

    Интересувам се от изработването на проект "Дестилерия за производство на етерични масла".

    E-mail: viviinightingale@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля есента да засея 100 дк лавандула и да изработвам проект за етерични масла.Какви средства са необходими за стартиране на проекта.

    ОтговорИзтриване